Индексът на потребителското доверие в Италия през ноември отбеляза изненадващ спад през ноември до 84.8 пункта (при средни прогнози на пазара за слабо подобрение на индекса до 86.5 пункта) спрямо 86.2 пункта през октомври месец (низходяща ревизия от 86.4 пункта предишна оценка).

Така потребителското доверие в Италия през ноември се срина до рекордно историческо дъно от както се провежда това проучване от 1996г. насам, което не е добър сигнал за все още намиращата се в рецесия трета по сила икономика в Еврозоната.

Този спад на потребителското доверие, според италианската статистика Istat е изненадващо развитие и сякаш показва, че италианските са все по-отчаяни от политиката на строги икономии провеждана от правителството на премиера Марио Монти.

Istat предаде, че спадът на потребителското доверие е особено силно подчертан в централна Италия, където е и столицата Рим и където доходите на мнозина зависят от публичния/държавния сектор, който се очаква да бъде следващата цел за фискални икономии/съкращаване на държавните разходи.

"Бъдещето не може да изглежда по-лошо" заявиха от Федерацията за защита на потребителите Federconsumatori след днешното проучване.