На работна среща на заместник-министър доц. д-р Стефан Юруков с г-н Шон Мортън - съветник по политическите въпроси на дирекция „Околна среда и гори" в Министерството на външните работи и международната търговия на Канада, беше обсъдена канадската инициатива за устойчиво стопанисване на горите ни, предаде пресцентърът на МЗГ.

Планира се създаване на законово-обвързващ международен инструмент за подпомагане устойчивото управление на горите чрез коалиция от страни-съмишленици.

Тази инициатива допълва приетия от 7-та сесия на Форума по горите на ООН - необвързващ законово инструмент за всички типове гори.

Г-н Шон Мортън изрази уважение към опита и традициите на България в устойчивото стопанисване на горите и допълни, че този опит би бил полезен за създаването на един ефективен нормативен акт.

Заместник-министър доц. д-р Стефан Юруков отбеляза, че България е възприела принципите на  Конвенцията за управление, опазване и устойчиво развитие на горите в своята горска политика и се стреми да ги прилага на практика.

Той подчерта готовността на страната да продължи диалога по темата и предложи да се реализира конкретен българо-канадски проект за устойчиво стопанисване на гори в България.

В подкрепа на това се изказаха представителите от Института по горите към БАН акад. Александров и доц. Палигоров от Лесотехническия университет, допълниха от пресцентъра.