„Крадат дюните край Созопол", е водещото заглавие на вестник „Труд"

Дюните на къмпинг "Златна рибка" край Созопол са откраднати, алармира вестник „Труд".
Тонове пясък се изнася всеки ден от плажа, за да се превърне в строителен материал, алармираха вчера столичани, станали свидетели на вандалщината.
По техен сигнал на място веднага пристигнали гранични полицаи и съставили протокол за кражбата. Безсъвестни предприемачи използват безплатната суровина, за да издигнат поредния хотел край морето, коментираха те. От морски пясък не може да се направи здрава къща - солта в него разяжда арматурата.
"Ще направим незабавно проверка по случая", каза вчера кметицата на Созопол Веска Караманова.

„2-годишно със счупени ръце и крака след бой", съобщава вестник „Труд" 

Двегодишно момиченце от Сливен е със счупени ръце и крака след жесток побой, информира вестник „Труд".
В петък невръстното дете било прието с опасност за живота в местната болница, където е оперирано. То било доведено от майка си М. Н. (22 г.) от ромския кв. "Надежда". Лекарите установили, че има счупвания по цялото тяло, причинени преди дни. При разследването било установено, че майката живее на съпружески начала с мъж в сливенското сeло Калояново. Преди време тя решила да се върне при биологичния баща на детето, с когото също нямала брак. Двамата мъже са заподозрени за побоя, казаха полицаи. Алармиран е и отделът за закрила на детето.

„Гинем по 15-20, сложете ред", е водещото заглавие на вестник „24 часа"

 "По 15-20 души загиват всяка събота и неделя по пътищата ни. Където се води война, жертвите са по-малко. Бързо вземете мерки", призова вчера 65-годишният Цвятко Симеонов апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов. Пенсионерът е шофирал почти 20 г., без да е наказван. Бай Цвятко помоли в. "24 часа" да го свърже с магистрата. В разговора той настоя пияните шофьори да бъдат глобявани и вкарвани в затвора, а книжките и колите им да се отнемат.
     "Глас народен, глас божи, прокуратурата ще вземе мерки", обеща му Росен Димов.

Наши лекари обирали туристи", съобщава вестник „Стандарт" 

Хиляди туристи, които имат нужда от лечение в чужбина, плащат 3 пъти по-скъпо от реалните разходи, пише вестник „Стандарт", като се позовава на информация на вестник "Сънди Телеграф". Изданието нарежда и България сред държавите, в които това се случва. Други такива страни били Испания, Гърция и Доминиканската република. Солените цени на медицински услуги могат да "източат" от застрахователи и туристи милиони лири всяка година, предупреждава британският вестник.
От януари, след присъединяването на страната ни към ЕС, вече ще важат европейските здравни карти, обясниха експерти. Чужденци, които се нуждаят от спешна помощ, ще бъдат лекувани в наши болници, а парите ще се превеждат от здравната каса или фонд в съответната държава. Всяка услуга ще има точна цена, което не дава възможност за спекулации. Същото се отнася и за българите, пътуващи зад граница, обясниха специалистите. Те ще получават помощ в държава от ЕС, а касата и здравното министерство ще превеждат парите.

„Спасяват от уволнение скандален прокурор", алармира вестник „Труд" 

Висшият прокурор Николай Ганчев, който се прочу и като хотелиер, може да се спаси от уволнение, алармира "Труд". Освобождаването му бе поискано от прекия му началник - апелативния прокурор на София. Причината - позорящи магистрата контакти със скандалния русенски бизнесмен Илиян Пенев-Мацола.
Междувременно друг скандален обвинител - Пламен Марков, който "изпусна" хотел на Самоковеца, бе само порицан от началниците си в столичната окръжна прокуратура. Борис Велчев поиска оставките и на двамата, но те не ги дадоха.
След като от юли до октомври във Висшия съдебен съвет (ВСС) протакаха започването на дисциплинарното дело срещу Ганчев, сега той иска делото да се прекрати. С мотива, че предложението за уволнението му е незаконно - било написано по нареждане на обвинител №1. А само прекият му началник можел да иска санкция. Дисциплинарната 3-членка на ВСС отложи делото на Ганчев за 22 ноември - тогава ще реши какво да прави.
Това е несериозно, законът е спазен, контрираха юристи. Мнозинството във ВСС обаче може да заеме страната на Ганчев.

„Кръчми въртят милиони от абитуриенти", пише на челна страница вестник „Стандарт"

Елитни ресторанти измислиха хитър начин да печелят от абитуриентите. Те събират капаро за баловете половин година преди тържествата. След това пускат парите в оборот и така собствениците им увеличават печалбите си, разказва „Стандарт". Един випуск от завършващи е около 70 000 души. От тях луксозните заведения в страната събират поне няколко милиона. Уговарянето на дати за тържествата в края на май става още през октомври - ноември. В София и Пловдив вече са резервирани всички луксозни заведения. Кувертът е от 90 до 130 лева на човек. Някои от хотелите искат половината от парите до Нова година, други събират по 1000 лева от клас. "Подсигуряваме се срещу изненади в последния момент. Не може да рискуваме да останем без хора, ако през пролетта се появи ново хитово заведение", обясняват управители на ресторанти.

„Евроексперти : Суходол е варианта са сметта", пише на четвърта страница вестник „24 часа"

Суходол е най-удачният вариант за депонирането на балите боклук на София. Това са заявили вчера експертите на програмата на Европейската комисия "Джаспърс" пред кмета Бойко Борисов, информира „24 часа".
Те обикаляха два дни възможните площадки. Друг добър вариант бил да се ползва теренът на бъдещия завод за отпадъци на Перник. Има шанс да получим от Европейската инвестиционна банка 500 милиона за водещи инфраструктурни проекти на София, обясни зам.-кметът Минко Герджиков, който преди дни се върна от преговори в Атина. Половината от парите ще отидат за изграждане на метрото до летището и до бизнес парка в "Младост 4", а останалите - за завода за боклука и за нови пътни пробиви. До средата на ноември ще е готова документацията, с която София ще кандидатства за безвъзмездно финансиране на 85% от стойността на завода.

„Заловиха българи с кредитни карти менте", съобщава вестник „Стандарт"

Испанската полиция залови в Малага двама българи в момент, когато теглели пари от банкомат с фалшиви кредитни карти, съобщава вестник „Стандарт", позовавайки се на информация на  Еуропа прес.
Задържаните са Илия С.С, на 49 г., и Едуард М.И. - на 41 г. В жилищата им били открити 28 карти, 7180 евро, луксозен спортен автомобил, 6 мобилни телефона, документи.
С арестуването на двамата полицията е успяла да разбие част от международна престъпна група, занимаваща се с клониране на кредитни карти.

„Зъболекар осъди Смолян", пише на челна страница вестник „24 часа"

Стоматолог осъди община Смолян да му плати 30 000 лв. обезщетение за наводнен кабинет през август 2005 г. Д-р Димитър Пандевски завел иска, защото кална маса, фекалии и отпадъци излезли от сифоните, тоалетната и мивката заради запушена канализация, разказва 24 часа. 
"Машините се повредиха, уредите ръждясаха, а в помещението растат гъби", каза д-р Пандевски.
Той е баща на 3 деца и от година е без препитание, понеже не може да си купи ново оборудване. Окръжният съд постанови общината да плати и 1500 лв. разноски. Тя обжалва решението във ВАС.

„Властта взима мерки срещу режим на тока", пише на челна страница вестник „Труд" 

 България потърси съдействие от Украйна за осигуряване на въглища за ТЕЦ "Варна", съобщиха вчера дипломатически източници. Икономическият министър Румен Овчаров е изпратил писмо до украинския министър на горивата и енергетиката Юрий Бойко с апел да бъдат подновени доставките. От 1 септември т. г. Киев наложи временно ембарго върху износа на въглища, информира „Труд".     "Гориво за ТЕЦ "Варна" ще има. Разчетите показват, че няма опасност от режим на тока, освен при необикновени метеорологични катаклизми", заяви вчера Елена Йотова, шеф на пресцентъра на икономическото министерство.