България ще изчака до пролетта германската компания RWE да реши, дали ще участва в изграждането на АЕЦ Белене, съобщава БНР.

Компанията беше избрана за стратегически инвеститор на проекта. Ако евентуално компанията се откаже под натиска на зелените в Германия, има и други начини за финансиране на строежа на Втората атомна централа, каза зам.енергийният министър Явор Куюмджиев.

"То е тяхно решение и специално аз съм убеден, че ще сглупят, ако не влязат в Белене, защото ядрената енергетика няма алтернатива и при огромните липси на пазара в Югоизточна Европа, това е уникално и специално предложение, ако не са те някой друг ще бъде.

В търга участваха около 12 компании, ако не са германците, аз съм убеден, че някои от следващите ще се съгласи да участва.

Не е въпрос на съгласяването, а е въпрос на стандартен пазар на логика, ако искат да печелят пари да заповядат, ако не искат да си ходят. Въпросът на съгласяването е стандартна логика, беше категоричен министърът.

Припомняме, преди два дни стана ясно, че на заседанието на надзорния съвет на RWE, на което трябваше да се вземе решение за участие като стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, решение не е било взето.

В същото време стана ясно и че в българската енергийна компания не са получавали никакви сигнали от германския концерн, които да потвърждават достоверността на информацията за гласуването в Надзорния съвет на RWE или становище за отказ от участие в проекта „Белене".