Иракското правителство внесе в Парламента законопроект, който преразглежда петролните договори, сключени от Саддам Хюсеин. Проектозаконът засяга пряко интересите на руския петролен гигант "Лукойл", който разработва находището "Западна Курна- 2", както и на "Стройтрансгаз", който има договор за геологически проучвания в четвърти блок на Западната пустиня. Затова писа "Время новостей".

По данни на вестника, подкрепяният от САЩ законопроект предвижда разделението на 51 петролни находища и 65 блока за за геопроучване в 4 категории.

В първата ще влязат 27 разработвани находища, във втората влизат находища с потвърдени запаси, които са близо до площадките на обектите от първата.

В третата категория влизат всички останали находища, а в четвъртата- блоковете за геопроучване.

Първите 2 категории трябва да преминат под контрола на създаващата се Национална нефтена компания на Ирак.

В тази група попада "Западна Курна-2". Както заявяват експертите, законопроектът може да започне да действа още през март.

Доказаните запаси на "Западна Курна- 2" достигат 6 млрд. барела нефт.

Направената в проекта инвестиция вече достигна 3,7 млрд.долара. Операторите по разработката на находището са обединени в консорциум, като 68,50% от акциите принадлежат на "Лукойл", 3,25 - "Зарубежнефт" и "Машиноимпорт", а 25% на министерството на газа и петрола на Ирак.