Министерският съвет удължи с 2 години срока на разрешението на британската компания "Мелроуз Рисорсиз" ООД, за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Калиакра-99", съобщиха от правителствения пресцентър.

Това е второто удължаване на разрешението, стана ясно по време на заседанието на МС. Дружеството е изпълнило работната си програма за срока на първото 2-годишно удължение. Правителството намали и размера на блока от 2510 кв. км на 2412 кв. км.

Търсенето и проучването ще се осъществят за сметка на "Мелроуз Рисорсиз", като за срока на второто двугодишно удължение ще бъдат инвестирани 9,47 млн. щ. д. за търсещо-проучвателни дейности.

За обезпечаване на задълженията си по опазване на околната среда британската компания ще представи банкова гаранция, валидна за целия срок на удължението, в размер на 10% от стойността на работната програма.

Припомняме, че от британската компания за проучване и добив на нефт и газ "Melrose Resources" съобщиха, че не са открили газ в находището „Изгрев-1" в Черно море през изминалата седмица.