Merrill Lynch отчете вчера загуби за второто тримесечие за $9.7 милиарда от отписвания на активи, а днес Investors Service намали кредитния рейтинг на банката.

Нетната загуба на Merrill от основната дейност е $4.6 милиарда или по $4.95 на акция, докато конкурентните Goldman Sachs Group и Morgan Stanley остават на печалба.

От банката изчакаха края на сесията на NYSE, за да обявят лошите резултати, като през миналата година компанията е била на печалба с $2.0 милиарда или $2.10 на акция
Общата нетна загуба на компанията за второто тримесечие на 2008 година е $4.7 милиарда или по $4.97 на акция.

Резултатът за второто тримесечие включва и разходи за преструктуриране от $445 милиона пред облагането с данъци ($286 след това).

Загубата на инвестиционната банка за последните четири тримесечия достигна близо 19 млрд. долара, превръщайки финансовата институция в една от най-големите жертви на кризата.

Вчера от Merrill обявиха, продажбата на дела си от 20% в Bloomberg на създателя на агенцията за новини и финансови данни - кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, за 4.425 млрд. долара, въпреки че от банката се надяваха да договорят цена от над 5 млрд. долара.

От банката планират и продажбата на други активи за около 4 млрд. долара, като са близо до сделка за продажбата на контролен пакет в подразделението си Financial Data Services за около $3.5 млрд., включително дълговите облигации.

От Merrill обаче не са успели да постигнат споразумение за продажбата на дела си от 49.8% в инвестиционния фонд BlackRock, който се оценява на близо $10 милиарда.

Загубите от колатеризирани дългови облигации, структурирани с книжа свързани с ипотечния пазар продължават да са основната причина за отписването на активи от банката.

Компанията беше един от основните издатели на CDO, като преди началото на кризата през миналата година извънбалансовите и подразделения бяха пуснали облигации за повече от $46 милиарда.