Министерство на финансите ще гарантира абсолютна прозрачност на информацията, относно достъпа до средства на/от ЕС след 1 януари 2007 г., стана ясно по време на днешната среща между Пламен Орешарски и неговия екип и бизнеса у нас.

Предвижда се създаването на единен информационен портал (използващ за основа съществуващия до момента www.eufunds.bg ), на който ще бъде включена информация, както за стратегически документи в областта на кохезионната политика, така и за наличните проекти и за условията за кандидатстване по тях.

Освен това, един от приоритетите на Оперативната Програма „Техническа помощ" да бъде именно разпространението на информация и осигуряването на прозрачност по отношение на политиката по усвояването на структурните фондове и Кохезионния фонд в България.

Това ще се извършва чрез предприемането на конкретни действия в следните три области:

  1. Насърчаване и осигуряване на информация за потенциалните кандидати; 
  2. Създаване на информационни центрове;
  3. Електронно управление (e-governance) на структурните и Кохезионния фонд.

Друг потенциален източник за осигуряване на прозрачност ще бъдат електронните страници на министерствата, които ще отговарят за управлението на отделните ОП.

На тези страници те ще бъдат длъжни да публикуват информация за всички проекти, по които се предвижда финансиране по структурните и Кохезионния фонд на ЕС.