Департаментът по икономическа безопасност на МВР на Русия е открил в Москва нерегистриран офис на една от банките, предава електронното издание Лента.ру.

Чрез банковия клон са били реализирани 13 млрд. рубли общо (близо половин милиард долара). Информацията е изтекла днес от ръководителят на департамента Евгений Школов.

По думите на Школов, в банковия клон ежедневно са реализирани между 50 и 100 млн. рубли. Във филиала на банката с подправени документи са се откривали сметки на юридически лица и са се издавали пластмасови идентификационни карти, след представянето на които на клиентите са били изплащани пари.

По въпросното дело руското МВД е завело углавно дело за „лъжепредприемачество". Предвиденото наказание е глоба или лишаване от свобода за срок до четири години.

По-рано Федералната служба по финансов мониторинг съобщава, че за първите 10 месеца на 2006 година в органите за охрана на реда  са били отправени три хиляди материала за случаи на пране на пари на обща стойност един трилион рубли.