Анализаторите намалиха очакванията за цените на петрола през тази година още в първата седмица на 2007 г., отчита месечното издание Dow Jones Newswires, след направено допитване в 35 банки и други финансови институции.

Американският лек петрол падна с 11% от най-високата си точка през годината, като най-ниската цената беше в петък $54.90 за барел при приключване на търговията, заради по-високите от очакваното средни температури и препълнените складове на Америка, най-големият потребител на петрол в света.

Въпреки очакванията, че ОПЕК е възможно да съкрати отново добива на петрол съкращаване добивите на петрол - анализаторите намалиха очакваната цена на петрола за първите три месеца на тази година на $62 за барел от $63 при предишното проучване. 

За годината те смъкнаха 50 цента от обявената през миналия месец прогнозна цена- на $61 за барел.

По-рано днес една от водещите инвестиционни американски банки Goldman Sachs намали прогнозите за цената на американския лек петрол с почти 5% на $69 за барел, заради задържалото се топло време и намалялото търсене на петрол.

Все още се смята, че настоящата слабост в цените е временна и приближавайки се към средата на зимния перод, има време те да направят обратен завой, защото студът тепърва идва.

ОПЕК се съгласи да съкрати 1.7 млн.барела петрол дневно от февруари, което обаче е по-малко от реалното, което може да се съкрати. "Има още какво да се отхапе от тортата", заяви специалистът Джейсън Кени от базираната в Единбърг, Шотландия ING Financial Markets .

В понеделник ОПЕК официално обяви, че започва консултации какво би могло да се направи, за да се спре срива в цената на петрола.

За 2008 г. средните прогнози са за $59 за барел, като остават без промяна спрямо предишното проучване.