Американските акции завършиха на зелено вчерашната борсова сесия, а индустриалният индекс Dow Jones постави ново рекордно ниво при затваряне и нов дневен връх. Инвеститорският оптимизъм породен от силното начало на сезона за обявяване на тримесечните доклади за печалбите, управляваше пазарните движения през целия ден.

Прогнозите за печалбите на компаниите обаче бяха помрачени от първия доклад на производителя на алуминий Alcoa Inc., който е и част от индекса Dow Jones.

Акциите на Alcoa Inc. се понижиха с почти 7% до ниво $26.35 към края на борсовата сесия. Въпреки слабото представяне на Alcoa, Dow Jones успя да бие рекорда си от миналата седмица.

„Пазарът просто не иска да тръгне надолу. Продължаваме да сме в очакване за корекция, но нещо не ни се вярва, че ще се случи скоро", това бяха коментарите на борсов играч вчера. „Ще е много интересно да се види на какво ниво ще са докладите с печалбите за третото тримесечие, тъй като ще са индикатор за степента на забавяне на икономиката", продължи той.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 9.36 пункта или +0.08% като затвори на ниво 11,867.17, като отбеляза най-високо дневно ниво на 11,877.90. Широкият индекс   Standard & Poor's 500 прибави нови 2.76 пункта или +0.20%, като приключи със стойност от 1,353.42. Технологичният индекс Nasdaq Composite спечели 3.66 пункта или +0.16% до нивото при затваряне на 2,315.43.

Малко след като приключи официалната борсова търговия, фирмата Genentech Inc. също обяви доклада с печалбите си. Фармацевтичната компания успя да надмине очакванията на пазара, но акциите и се понижиха в следборсовата търговия, тъй като продажбите на новото лекарство за рак на компанията не е постигнало прогнозираните продажби.

Акциите на Genentech се понижиха до $84.81 на електронната търговия след като в редовната сесия приключиха на ниво $85.91.

По време на дневната борсова сесия, акциите на Qualcomm Inc. се движеха разнопосочни около нулата, след като съдия от Американския търговски съд осъди компанията за кражби на патенти от своя конкурент Broadcom Corp.

Акциите на Qualcomm се покачиха с 2.3% или +$0.83, за да приключат на ниво $37.07, въпреки че през деня успяха да ударят ниското ниво на $35, което беше понижение с 3.4% от понеделник. Анализатори обясниха резките движения с успокоението на инвеститорите, че компанията не е заплашена от продажбата на свои чипове за мобилни телефони на територията на САЩ.

Акциите на конкурента Broadcom се сринаха с 2.7% или -$0.79 до ниво $28.80.

Технологичните акции почти не се повлияха от голямата новина на деня за покупката на YouTube от Google за рекордните $1.65 млрд. Нещо повече, акциите на Google се понижиха с 0.6% или -$2.35 до ниво $426.65. На сутришната търговия, акциите на интернет компанията бяха във високите нива от $437.85.