302 076 тона е очакваното производство от грозде тази година, което е с 82 076 тона повече в сравнение с миналогодишната реколта, съобщават от Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/.

Много по-добро ще бъде и качеството на гроздето при червените и бели винени сортове.

650 кг. от декар е очакваният среден добив от червения сорт „Мерло", като общото производство при него ще достигне 69 733 тона, което е 23.08% от целия добив за страната, сочат данни на ИАЛВ.

При „Каберне Совиньон" прогнозираното количество е 48 943 тона, при среден добив 550 кг./дка. Площите с „Мавруд" са 2 633 декара с очакван среден добив от 850 кг./дка и общо производство - 2 238 тона.

При белите сортове най-високо производство се предвижда за „Мискет червен" - 32 878 тона, със среден добив - 700 кг./дка. 43 300 дка са площите с „Ркацители", като средно при този сорт се очаква 750 кг./дка.

За „Мускат Отонел" средният добив ще е 600 кг./дка, а произведеното общо количество се очаква да достигне 20 457 тона, показва справката на ИАЛВ.

Началото на гроздобера за различните области на страната се обявява със заповед на кмета, по предложение на експертите от териториалните звена на ИАЛВ и Националната лозаро-винарска камара.

Прибирането на някои бели сортове стартира в края на месец август, а до седмица-две ще започне прибирането и на сортовете „Мерло" и „Каберне", уточняват от ИАЛВ.