Нужна е модернизация и по-нататъшна реконструкция на ГКПП - Калотина, това стана ясно днес, по време на посещението на министър Николай Василев и на представителите на заинтересованите ведомства по въпросите на граничния контрол на ГКПП - Калотина.

„За момента нашето министерство е в напреднал етап по отношение обработката на документацията за обществената поръчка за внедряването на единен фиш на 10-те ГКПП-та с външни за ЕС граници", каза министър Василев след заседанието на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол за тази година.

Министър Василев подчерта, че плащането с единен фиш трябва да бъде въведено задължително на всички контролни пунктове, намиращи се на българските граници, които са външни за ЕС. За целта ще бъде ползван опита от въвеждането на тази система на ГКПП - Лесово.

На заседанието беше прието и предложението за откриването на ново ГКПП в Несебър, което ще обслужва пасажерни и корабни яхти. Разкриването на граничен пункт в Златоград и пускането в експлоатация на новоизградения фериботен комплекс на ГКПП - Силистра ще бъдат доуточнени на следващо заседание. Дотогава трябва да бъде определен статута на ГКПП - Силистра - на външна граница или на фериботен комплекс, както и да бъдат защитени капиталовите вложения за разкриването на ГКПП в Златоград.

За подобряването на инфраструктурата на ГКПП-та в началото на тази година бяха отпуснати 4 мил. лева на областните администрации с външни ГКПП-та, предназначени за поддръжка, чистота и развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Министър Василев подчерта, че те трябва разумно да бъда инвестирани в подобряването на инфраструктурата на ГКПП-та, като трябва да се започне с изграждането на канализация за сервизните помещения, с подмяната на асфалтовите настилки, на маркировките, табелите, а също така и с реконструкцията на паркингите и старите постройки.

Съгласно новите изисквания на ЕС всички безмитни съоръжения трябва да бъдат преместени от входящото трасе към изходящото, информира още министър Василев. Той увери, че присъстващите на заседанието представители от Асоциацията на безмитните оператори са постигнали консенсус по този въпрос.