Днес открива врати в Пловдив най-големият технически панаир в България.

По време на откриването, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че участниците са с 400 повече от миналата година.

Това гарантира ръста на инвестициите за следващите години, както и ръста на брутния вътрешен продукт, който за последното тримесечие е 6,6%, добави още Овчаров.

На международния панаир в страната участие ще вземат 3548 фирми от 49 страни, които ще се представят в рамките на 10 специализирани салона и шест официални и колективни участия.

208 фирми не са успели да наемат щандове на Есен’2006, въпреки че организаторите вложиха над 150 000 лева за освобождаване на пространства и изграждане на временни конструкции.

Международният технически панаир ще бъдат демонстрирани постиженията на световните лидери в областите машиностроене, транспорт, информационни технологии, софтуер, електроника и електротехника, строителство, химия, енергетика, екология и други.

До момента е отчетен ръст от 20% на заявените участници, на изложбените площи и на приходите, заяви изпълнителният директор на панаира Йордан Радев, цитиран от Дарик радио.

Организаторите на изложението очакват около 200 000 посетители тази седмица.

Една от атракциите на панаира в Пловдив се очаква да бъде Автосалона, на който ще бъдат представени 28 нови модификации на модели автомобили, като три от тях ще бъдат дебютни.

Автомобилното изложение в Пловдив тази година има рекордни мащаби. Експозицията включва леки, лекотоварни и товарни автомобили, като обхваща около 11 000 кв. м открити площи.

Турция ще бъде основна страна партньор на тазгодишния панаир. Възможностите на турската икономика ще бъдат представени чрез внушителна експозиция и поредица делови прояви.

Шест пъти се е увеличил стокооборотът между България и Турция от 2000 г. насам и се очаква в края на 2006 г. да достигне 3 милиарда долара, заяви турският министър на външната търговия и митниците Кюршат Тюзмен.