Министерството на здравеопазването ще реализира пет пилотни програми за подобряване на здравните услуги за уязвимите етнически групи у нас от януари 2007 г.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски по време на проведена днес пресконференция, на която бяха представени резултатите по проекта по програма ФАР „Образователна и медицинска интеграция на уязвими етнически малцинства със специален фокус върху ромите".

В конференцията участваха още вицепремиерът, министър на държавната политика при бедствия и аварии и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси Емел Етем и Фернандо Понс Канто, първи секретар на Делегацията на Европейската комисия в България и ръководител на отдел "Политически и предприсъединителни въпроси."

Проектът е на обща стойност 4,8 млн. евро, като основен получател по него е Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси.

По проекта са получени 5 мобилни кабинета и 2 флуорографа на обща стойност 710 000 евро, с които МЗ ще реализира през 2007 г. пилотна програма за профилактика и диагностика на населението в пет области - София, Враца, Кюстендил, Пазарджик и Ямбол.

Министерството на здравеопазването ще осъществи още два проекта по Програма ФАР, насочени към подобряване на здравното обслужване на хората от етническите малцинствени групи.