Приходите от продажби за февруари 2009 г. намаляват с 10.1%, спрямо същия месец на 2008 показват предварителни данни на Националния статистически институ(НСИ)

В търговията на дребно е отчетен спад от 6.4%, резултат от разнопосочните темпове на съставните групи. Увеличение се наблюдава в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - 3.8% и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 3.4%, което се дължи на сравнително постоянния характер на потреблението. За всички останали групи темповете са отрицателни, като намалението засяга основно търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с автомобилни горива и смазочни материали, където спадът е съответно 15.4 и 11.0%.

В търговията на едро е регистрирано намаление от 7.9%, получено от взаимодействието между противоположните темпове на съставните групи. Ръст е отчетен в търговията със селскостопански суровини и живи животни - 18.1% и в търговията с нехранителни потребителски стоки - 5.8%. Общото намаление е резултат от отчетения спад във всички останали групи, като основно се определя от отрицателните темпове в търговията с машини и оборудване (-21.9%) и търговията с неселскостопански междинни продукти (-14.4%), които заедно формират около половината от обема на приходите.

В търговията на едро и дребно с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо - 31.6%. Търговията с автомобили и мотоциклети отбелязва спад от 31.9%, и оказва значително влияние върху стойността на общия индекс поради високия относителен дял (около 94%) в обема на приходите за този показател

През февруари 2009 г. приходите от продажби отбелязват ръст от 1.0% в сравнение с предходния месец. В търговията на едро е отчетено увеличение от 2.5%, което определя изцяло и общото нарастване, тъй като дейността формира около 66% от приходите за търговския сектор. Търговията с автомобили и мотоциклети отбелязва спад от 0.8%, а в търговията на дребно намалението е с 2.1%.

За периода януари - февруари 2009 г. приходите от продажби намаляват със 7.1% спрямо същия период на 2008 г., вследствие на отчетените отрицателни темпове и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и търговията на едро индексите са близки, като намалението е съответно 4.2 и 4.6%. Значително по-голям спад е регистриран в търговията на едро и дребно с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 29.1%.