Русия е готова да обезпечи нуждите на Европа от суровини за биогориво. Това заяви днес в Омск министърът на селското стопанство на Руската федерация Алексей Гордеев по време на подписването на договора за сътрудничество по реализацията на проекта "Биокомплекс" между министерството и управата на Омска област.

"Планираме да доставяме на Европа или само суровини, или направо биогориво, каза министърът. Русия има намерение да произвежда биодизел от рапица, а от зърно- биоетанол."

Гордеев подчерта, че възобновяемите енергийни източници стават все по-актуални по света. Той добави, че в ЕС до 2010 г биогоривото трябва да е не по-малко от 5,75% от общия обем на горивата за моторни превозни средства.

Гордеев смята, че развитието на биоенергетиката дава нови възможности и ще стане важна икономическа и решаваща в еко и природозащитен план задача.

Министрът съобщи, че първият пилотен проект по строителството на зърнопреработвателен завод за получаване на биоетанол се реализира сега в Омска област.

По думите му в Сибир има потенциал за производството на 5-7 млн.тона зърно за преработката му в биогориво, което се равнява на стотици милиони долари. Аналогичен проект се планира за Западната част на Русия.

В близките години Русия ще започне производство на екологично чисто автомобилно биогориво, каза още Гордеев.

Министърът смята, че в най-големите руски градове трябва да бъдат въведени квоти за използване на екологично чисто гориво.