Американският конгрес е включил Русия в списък на страни, на чиито територии се събират средства за подкрепа на „Ал Кайда".

Това се казва в разпространения доклад от 40 страници, озаглавен „Ал Кайда": Многоличност на заплахата от ислямския екстремизъм".

Документът, цитиран от Газета Ру, се позовава на докладите на ЦРУ.

В него се посочва, че за осъществяването на операциите си „Ал Кайда" годишно харчи близо 30 млн. долара.

В него се казва още, че за създаването и финансирането на „Ал Кайда", Осама бен Ладен „не е използвал личното си състояние, което е наследил".

„Дейността на групировката се е поддържала със средства, събрани по целия свят, включително от дарения на джамии, неправителствени организации, чрез интернет, както и от състоятелни спонсори и благотворителни организации", се посочва още в доклада.

Отбелязвайки, че след 11 септември 2001 година дейността на международната мрежа за събирането на средствата за „Ал Кайда" е била затруднена, авторите на доклада отбелязват, че за тероризъм не са необходими огромни суми пари и че ударите от 11 септември са стрували на бин Ладен между 200 и 500 хидяли долара.

„Тази сума може лесно да бъде събрана от привърженици на „Ал Кайда" и симпатизантите й по целия свят", се уточнява в доклада.

В него е публикуван списъкът със страни, на чиито територии продължава да се събират такива средства. Сред тях са САЩ и Канада, Великобритания, Франция и значителна част от страни от Западна Европа, Русия, държави от Централна Азия, Пакистан, Индия, Индонезия, Австралия и страни от Близкия изток.