Всичките инвеститори в "Сахалин-2": и англо-холандския концерн Royal Dutch Shell, и японските Mitsui и Mitsubishi, ще продадат на "Газпром" част от своите дялове, което ще направи руския монополист контролиращ акционер на най-големия проект за нефт и газ в Русия, предава днес ИНТЕРФАКС с позоваване на  вестник Financial Times. FT от своя страна ползва източници, близки до Газпром и Shell, пожелали да останат анонимни.

По данни на FT, в рамките на подготвящата се сделка, Shell ще продаде 30% от акциите на компанията-оператор на Сахалин-2, запазвайки за себе си 25%, а от Mitsui и Mitsubishi, на които сега принадлежат 25% и 20%, Газпром ще купи по 10%. При това сделката, която анонимните аналитици предвиждат, че ще се състои, се оценява на $4млрд., платими най-вероятно в налични.

По-рано Газпром е обсъждал със Shell схема, предвиждаща обмен на активи: руската компания трябваше да получи 25% + 1 акция в Сахалин - 2 в замяна на дял в проекта "Заполярное-неоком". При това Shell би могъл да съхрани мажоритарен дял и контрол в Сахалин - 2.

Преговорите между Газпром и Shell се забавиха най-вече заради почти двукратно увеличение на сметката по проекта през изминаващата година. Отчетът за разходите така и не получи одобрението на руските власти. А през лятото на тази година Росприроднадзор отправи към Shell претенции относно спазването на законодателството за охрана на природата при реализацията на проекта, които в последствие могат да доведат до закриването му.

Миналия петък главата на Shell Йерун ван дер Вир се срещна в Москва с главата на Газрпом Алексей Миллер. От двете компании не разкриват съществени подробности и резултати от срещите.

Днес се очакват пресконференциите на Дмитрий Медведев, първия вицепремиер на РФ и председател на съвета на директорите на Газпром и министъра на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко.