Гигантът в производството на напитки Diageo повиши прогнозата си за печалба за първото полугодие, след като продажбите на уиски Johnnie Walker помогнаха да се компенсира слабото представяне на Guinness, информира Telegraph.

Финансовият директор на компанията Ник Роуз е посочил: "Johnnie Walker се представя като марка- звезда".

За полугодието продажбата на спиртни напитки се е повишила с 13%. За компанията като цяло, оперативните печалби са се увеличили с 8% за шестте месеца до 31 декември, и Diageo повиши прогнозите си за ръст на печалбите за цялата година на 8% от по-рано изчислените 7%.

Все пак печалбата преди данъци за второто полугодие се е смъкнала със 7% до 1.3 млрд. паунда поради по-високите плащания по лихви и продажбата на акции в хранителната компания General Mills.

Популярността на спиртните напитки на компанията в Северна Америка компенсира по-слабото представяне в Европа. Продажбите в Северна Америка са нараснали с 3%, но по стойност са намалели почти със 100 млн. паунда поради слабия американски долар.

Продажбите в Европа са паднали с 2%, след като компанията се отказа да встъпва в ценови войни, особено във Великобритания. „Европа е най-трудното място за нашия бизнес", е посочил Роуз. „В UK не пожелахме да даваме ход на ценови промоции. Заехме твърда позиция по отношение на цената и това ни струва известни обеми".

Поради извънредно топлото време, продажбите на Guinness в Европа са намалели сравнително най-много. Компанията много деликатно намеква за проблеми с продажбите на Гинес в Ирландия. „Като говорим за Гинес, Ирландия е пазарът, на който може да се очакват насрещни ветрове. В UK няма подобни систематични бури. Имаме по-положителни дългосрочни очаквания за Британия".

Временният дивидент е повишен с 5% до 12.55 пенса  и компанията възнамерява да върне на акционерите 1.4 млрд. паунда чрез обратно изкупуване на акции, от посочената сума вече са похарчени 700 милиона. Продажбите в международния отдел, покриващ Азия, Африка и Южна Америка, са скочили с 11%, като най-добре са се представили марките скоч Windsor в Южна Корея и Buchanan в Латинска Америка.