Водният сектор в България се нуждае от 12 млрд. лв. за реконструкции на  тръби, пречиствателни станции, канализационни мрежи, заяви министърът за управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време форум „Френският опит в публично-частното партньорство във водния сектор", информира Агенция „Фокус".

Три са основните предизвикателства в сектора. Първият е съответствие на националното и европейското законодателство. Второто е гарантиране на максимално качество на водата, която стига до българските граждани и третото е секторът да бъде готов за промените в климата.

Могат да бъдат увеличени сключените договори по ОП „Околна среда", но не много, поясни Дончев. Разликата между наличното финансиране и нуждите е въпрос, на който България трябва да отговори - какъв е подходът по отношение на всички инвестиции.

България има изключително скромен опит по условията на публично-частното партньорство, каза Дончев. Необходими са редица ремонти в нормативната уредба, допълни той. Министърът посъветва, ако някой се чувства притеснен по отношение на проектите да се обърне към него.

73% от водоснабдителните мрежи в България в момента са изградени от азбесто-циментови (етернитови) тръби, заяви Румен Арсов, председател на Българската асоциация по водите.

57% от мрежите са въведени в експлоатация до 1970 година, поясни той. Новоизградените мрежи са само 0.1%, а реконструираните - 0.3%. Това естествено води до загуби.

Загубите на вода в българските водоснабдителни системи са средно 61.7%, каза Арсов. Около 44% от питейната вода за населението се третира в 42 пречиствателни станции за питейни води.

В 72 пречиствателни станции се очистват около 64% от канализираните отпадъчни води. Около 90% от канализационните мрежи са построени преди 1990 година.