У нас предстои изграждането на нови зарядни станции за леки и товарни автомобили по т. нар. ТЕН-Т мрежа (Трансевропейска транспортна мрежа). Това обяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност", съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Предвидената инвестиция за зарядните станции е в размер на 42, 4 милиона лева. Обектите ще бъдат поставени на основни пътни артерии и по магистралите в страната. Общият бюджет за зарядната инфраструктура е 92 милиона лева. От тях 49,6 милиона лева са предвидени да подпомогнат зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт.

Eldrive ще изгражда зарядни станции за електромобили в Европа след заем от €40 милиона

Българска компания ще изгражда зарядни станции у нас и в още две държави след заем от €40 милиона

ЕИБ отпуска заема на българския холдинг за инвестиции в България, Литва и Румъния

Все още не  ясно в какви срокове ще бъде изградена новата зарядна инфраструктура по българските магистрали. Предвижда се обаче станциите да допринесат за увеличаване на автопарка от електромобили в у нас.

"В България все още основното притеснение на водачите е свързано със зареждането и зарядната мрежа", коментира Гвоздейков.

Снимка 646940

Източник: iStock

Брюксел задължи страните от ЕС да изградят станции на 60 км една от друга по основните си пътни артерии. Това условие все още не се спазва от много държави.

Българска компания ще изгражда зарядни станции у нас и в още две държави след заем от €40 милиона

Както money.bg писа в началото на годината, българската компания Eldrive обяви, че ще изгражда зарядни станции за електрически автомобили в Европа след заем от €40 милиона. ЕИБ отпуска заема на българския холдинг за инвестиции в България, Литва и Румъния.

Отпуснатите средства ще бъдат похарчени за инсталиране на 8 472 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни. Новите зарядни станции ще бъдат изградени през следващите три години, в подкрепа на чистата мобилност и на целите на Зеления пакт на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от €372 милиарда допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 година.  Програмата привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от ЕИБ, Елдрайв Холдинг възнамерява да вложи близо €146 милиона за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България.

"Елдрайв Холдинг" е компания под контрола на български инвеститори. До момента тя вече експлоатира над 1 200 зарядни станции за електромобили в трите страни.

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Държавите в ЕС с най-много и с най-малко зарядни станции за автомобили

Според ACEA, в България има 1091 точки за зареждане на електромобили