Ще ставате свидетели на колапс на регионална банка всеки ден или най-малко по 1-2 такива случая всяка седмица - предупреждението идва не от кого да е, а от изпълнителния директор на голямата американска компания за имоти Starwood Capital Group Бари Щернлихт.

Според милиардера инвеститор секторът на недвижимостите е сериозно притиснат от високи лихви, слаб интерес и инфлация и тези проблеми неминуемо ще се отразят на кредитиращите институции. Сред тях най-застрашени са над 4-те хиляди малки и регионални банки в САЩ, пише Fortune.

Половината американски банки всъщност са празни

Половината американски банки всъщност са празни

С действията си Фед се докара до избор между инфлация и банкова криза - избра второто

Щернлихт предупреждава за проблемите в икономиката от повече от две години. През есента на 2022 г. той обвини Фед, че използва "стари данни за инфлацията" и така атакува ненужно силно икономиката с вдигането на лихвите.

Няколко месеца по-късно той призна, че е избързал с опасенията си от рецесия и е подценил силата на потребителското търсене, което остана на добри нива. Все пак, обаче, той и до момента е категоричен, че имотните компании и регионалните банки са застрашени от политиката на Джером Пауъл и Федералния резерв.

А когато те са застрашени, застрашени са и 1,9 трлн. долара в кредити, свързани с недвижимостите. Застрашена е и цялата икономика.

Защо Европа (почти) няма да се повлияе от фалита на двете американски банки

Защо Европа (почти) няма да се повлияе от фалита на двете американски банки

Обяснението на агенциите за кредитен рейтинг Moody's и S&P Global

Макар апартаментите да са поевтинели с 26,9% от пика си от 2022 г., най-сериозен удар от по-скъпите пари и по-евтиния квадратен метър понасят офисите. Според Щернлихт потенциалните загуби са около 1 трлн. долара и вече можем да говорим за "екзистенциална криза".

Изпълнителният директор на друга имотна компания - Скот Рехлър от RXR, също коментира пред Fortune, че "тъй като през следващите няколко години падежират вълна след вълна от заеми за търговски недвижими имоти, а стойностите в сектора рязко спадат, банките ще бъдат затруднени да се справят с нарастващите загуби".

Затова и прогнозата му е, че "ще има 500 или по-малко банки в САЩ през следващите две години - не казвам, че всички ще фалират, но ще бъдат принудени да се консолидират, ако не фалират".

Щернлихт е категоричен, че всички тези банки биха имали по-лесен достъп до така важния за тях капитал, ако лихвените нива тръгнат надолу - а това е важно, защото по-малките финансови институции са тези, които най-често отпускат пари на малките фирми.

Частният кредитен портфейл: Новата цел на големите американски банки

Частният кредитен портфейл: Новата цел на големите американски банки

Goldman Sachs иска да разшири частния си кредитен портфейл до $300 милиарда за пет години

Освен всичко друго, по думите му, ипотеките на домакинствата са с фиксирана лихва, а политиката на Фед не влияе директно на цените на горивата и храните - двигател на все още сериозната инфлация. Затова и очакването му е да видим корекция на лихвените нива.

Важно е все пак да се посочи, че въпреки апокалиптичните предсказания на милиардера, до момента през 2024 г. само една американска банка се е "издънила" - Republic First Bank. След като се сблъска с проблеми, свързани с повишаването на лихвените проценти, банката се срина и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) конфискува активи на стойност около 6 млрд. долара и депозити на стойност 4 млрд. долара.