Goldman Sachs Asset Management, подразделение на Goldman Sachs Group , има за цел да разшири частния си кредитен портфейл до 300 милиарда долара за пет години от сегашните 130 милиарда долара, каза висш изпълнителен директор, излагайки агресивен план за разширяване.

"Това е огромна възможност", каза Марк Нахман, глобален ръководител на управление на активи и богатство на Goldman, в интервю за Ройтерс.

Частните кредитни аспирации на Goldman са по-големи от тези на колегите му, включително Morgan Stanley, която има за цел да удвои частния си кредитен портфейл до 50 милиарда долара в средносрочен план, тъй като събира средства от големи инвеститори.

JPMorgan Chase е заделил поне 10 милиарда долара за частен кредит, а Wells Fargo и Citigroup са създали партньорства, за да навлязат по-дълбоко на пазара.

От 40 до 50 милиарда долара, които Goldman планира да събере за алтернативни инвестиции тази година, поне една трета ще бъде посветена на финансиране на частни кредитни стратегии, каза той.

Небанковите кредитори или банките в сянка разшириха кредитирането си през последните години, тъй като се сблъскаха с по-малко регулаторни пречки в сравнение с традиционните кредитори.

Банките на Уолстрийт също обединиха усилията си с гиганти за дялово инвестиране и мениджиране на активи, за да разширят бизнеса си с частни кредити. Goldman Sachs е активен в частното кредитиране от почти три десетилетия.

Подразделението за управление на активи има различни стратегии за частни кредити за различни нива инвеститори в компании, които получават изплащане в зависимост от вида дълг или собствен капитал, който притежават, каза Нахман.

Двигател на растежа

Goldman Sachs рекламира управлението на активи и богатство като област на растеж, след като се оттегли от злополучното нахлуване в потребителското банкиране. Подразделението за инвестиционно банкиране и търговия представлява около 70% от приходите на фирмата.

Нахман, ветеран от три десетилетия в Goldman, беше назначен да отговаря за управлението на активи и богатство, след като главният изпълнителен директор Дейвид Соломон обедини бизнеса през 2022 г.

Оттогава Goldman Sachs Asset Management (GSAM) загуби някои високопоставени мениджъри , включително бившия главен инвестиционен директор Джулиан Солсбъри, който се присъедини към инвестиционната компания Sixth Street. Кейти Кох напусна след две десетилетия, за да стане главен изпълнителен директор на мениджъра на активи TCW Group.

"Хората са много съсредоточени върху изпълнението на нашата стратегия около двата големи бизнеса и се чувстват много комфортно относно посоката на фирмата", каза Нахман.

Банката наема специалисти по управление на активи и богатство, каза Нахман.

Той също така вижда възможности за увеличаване на бизнеса за управление на богатство от 1 трилион долара, като се фокусира върху клиенти със свръхвисока нетна стойност на задгранични пазари в Европа и Азия чрез добавяне на консултанти и увеличаване на кредитирането за клиенти на частни банки. В момента 80% от богатството на Goldman е в САЩ

"Вярваме, че можем да удвоим международния бизнес през следващите няколко години", каза той.

Кредитирането на Goldman в управление на богатството като процент от клиентските активи е 3%, доста под средното ниво от 9% сред неговите колеги, според доклад на Autonomous Research.

"Можем да направим повече в тази област - даването на заеми на богати хора е добър бизнес", каза още Нахман пред Ройтерс.