Около 30% от минералната вода, продавана във Франция, е била пречиствана с технологии, предназначени само и единствено за чешмяна вода, стана ясно от правителствено разследване. Това доведе до съдебно дело, заведено от потребителска организация срещу международния производител Nestle Waters и друга голяма компания от сектора - Sources Alma, съобщава "Франс прес".

Местното законодателство, което се базира на евродиректива, забранява използването на UV лъчи и карбови филтри при обработката на минерална вода. Още през 2022 г. разследване на Le Monde и Radio France установи, че близо 30 на сто от марките на пазара не се съобразяват с разпоредбите.

Nestle продаде част от бизнеса си с минерална вода срещу $4,3 млрд.

Nestle продаде част от бизнеса си с минерална вода срещу $4,3 млрд.

Компанията се концентрира върху бизнеси с по-висок марж и по-голям потенциал за растеж

Това включва и елитни брандове като Perrier на Nestle.

Според властите, няма риск за здравето, а мултинационалната компания твърди, че използва пречистващите системи, "за да гарантира безопасността на продукта" и това не е укривано като информация.

Според потребителската организация Foodwatch, обаче, в случая става дума за измама и потребителите (за разлика от властите) не са били уведомени за третирането. Затова и тя ще заведе дело в парижки съд срещу Nestle и Sources Alma.

Foodwatch също така са сезирали Европейската комисия за това, че властите в Париж не са информирали Брюксел и останалите страни членки за практиките на двете компании. Те изнасят продукция за различни държави, включително - България.