Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в международен газов конгрес в туркменистанската столица Ашхабад. Домакин на енергийния форум, който ще се проведе на 14 и 15 април 2010 г., е държавният концерн „Туркменгаз", съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

В заседанията ще участва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Очаква се в работата на конгреса да се включат също министри и зам.-министри на енергетиката, петрола и природните ресурси от Туркменистан, Грузия, Турция, Афганистан, Ирак, Корея и други страни, както и ръководители на големи газови и петролни корпорации, финансисти, инвестиционни посредници и експерти от Европа, Азия и САЩ.

Основна тема на дискусиите по време на форума ще бъде активността на Туркменистан като голям производител на газ и нарастващата роля на страната в световната газова промишленост. Делегатите ще обсъдят международно сътрудничество в газовата индустрия, мерките за увеличаване на производството и инвестициите в сектора. Чрез разнообразяване на маршрутите на доставките и осъвременяване на регионалните инфраструктури за транспортиране ще се улесни и достъпът до глобалния пазар на всяка страна, която участва в този процес.

В изказването си министър Трайков ще очертае ролята на Балканите като регион, който може да подпомогне съществено ЕС в диверсификацията на енергийните доставки. Туркменистан е сред най-големите производители на природен газ и петрол в света, а районът на  Каспийско море се превръща във все по-важен източник на алтернативно захранване, което ще осигури стабилност на снабдяването. Като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество страната ни активно насърчава партньорството между двата стратегически за енергетиката региона.

Търговско-икономическите връзки между България и Туркменистан са доста ограничени през последните години. Стокообменът между двете страни през 2009 г. е около 14 млн. долара. България изнася за азиатската страна главно тестени изделия, вина, медикаменти, консерви, козметика, дървен материал, а внася предимно от природен газ, нефтени масла, релефни тъкани, велур и др. Не са регистрирани инвестиции и в двете посоки. Отношенията в областта на туризма също са слабо развити.