Сдружението на испаноговорящите журналисти в България организира днес трета кръгла маса на тема „Медиите в демократичното общество".

Целта на инициативата е да се предизвика широка публична дискусия по основни характеристики за ролята на средствата за масово осведомяване в условията на демократичното общество.

Ще бъдат потърсени различните гледни точки на взаимоотношенията: медии-власт, контрол и регулация-свобода на словото, журналистически разследвания-лостове за натиск и влияние върху журналистите, независимост на медиите-интереси на собственици и политически влияния, откликване-предизвикване на обществен интерес, следване-създаване на ценностни ориентации, обективност-позиция и др .

Кръглата маса е под патронажа на Посолството на Испания в България.

В дискусията участват Фернандо Ариас - посланик на Испания в България; испанският депутат и публицист Густаво Аристеги - говорител на парламентарната Комисия по външните работи на Испания; Иво Атанасов - председател на Медийната комисия в Народното събрание, депутат от БСП; Кънчо Стойчев - социолог, ръководител на BBSS Gallup International - България.

Според председателя на медийната комисия в парламента Иво Атанасов медиите са единствената сфера, за която е нямало критики, а само препоръки в мониторинговия доклад на ЕК за България.

Медиите създават  правилата за формиране на общественото мнение при развитите демокрации, водещи политически личности се подчиняват на това правило и търсят начини за печелене на медийно благоволение. С тези думи Иво Атанасов започна темата „Отношението политици- медии и взаимодействието между тях".

Доколко медиите осъществяват ролята си на независима 4-та власт и дали днешното общество изпада в ролята на консуматор-  да получи, смеле и преглътне информацията? Поддържат ли медиите витални тенденциите за масова консумация, за да печелят от тях?

Това са част от темите, които тепърва ще обсъжда форумът.

Посланиците на Франция, Холандия, Ирландия, Румъния, Венецуела, Куба и Аржентина са гости на конференцията.