Структурите на руското инвестиционно дружество „Тройка Диалог" скоро ще установят контрол и над прочутия завод за производство на камиони КамАЗ. По сведение на „Ведомости", Avtoinvest Ltd, поделение на „Тройка", е получило от руските антимонополни служби разрешение да осъществи сделката.

Контролът върху автомобилния завод ще се получи чрез закупуване на 88,8% от акциите на „КамАЗ-Капитал", собственик от своя страна на 33,2% от акциите на самия КамАЗ, разказва близък до сделката източник, сведението е потвърдено от представител на Федералната антимонополна служба.

Посочената сделка дава на „Тройка" контрол над 29,48% от акциите на КАМАЗ, а други 21,2% Avtoinvest вече притежава директно. Така че Тройка си осигурява 50,68% пакет от акциите на завода.

Сумата на сделката не се разкрива засега. Но част от акциите на „КамАЗ-Капитал" (37,77%, даващи ефективен контрол над 12%) Avtoinvest закупува от Татарстан (където е разположен заводът). Пазарната стойност на татарстанските 12% е около $530 млн. Останалите дялове в „КамАЗ-Капитал" се купуват от физически и юридически лица.

Представители на „КамАЗ" и „Тройка" засега не коментират тази информация, но информаторите на „Ведомости" са вътрешни и близки на сделките.

Втори по обем акционер в руския производител на камиони остава държавата. Сега Руската федерация притежава 37,7% от акциите на КамАЗ. Държавният пакет вероятно ще бъде предаден на Ростехнологии, които партнират на Тройка в мениджмънта на автоконцерна АвтоВАЗ.

Известно е също, че Тройка, която вече договори продажбата на блокиращия пакет от 25% в АвтоВАЗ на френските Renault, ще търси за КамАЗ аналогичен стратегически партньор сред водещите световни производители. Според информаторите, преговорите ще започнат още през есента.