Банкерката и собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова ще оглави новосъздаващата се асоциация за устойчиво развитие на планинските курорти, съобщиха учредители на организацията, съобщи в. Дневник.

Очаква се организацията да бъде официално регистрирана до края на месеца.

Целта на сдружението е да обедини всички големи инвеститори в планинските курорти, които искат да развиват България като дестинация за ски и целогодишен туризъм. Неговото създаване беше първоначално обявено още в края на миналата година, но сега вече са ясни и детайлите около бъдещето му.

Цветелина Бориславова е избрана за председател на асоциацията на проведената наскоро среща на учредителите. Компаниите вече са подали документи за регистрацията на новото сдружение и се очаква то да бъде факт до края на месеца, каза Бориславова.

Една от първите задачи, с които ще се занимава, е подготвянето на специален закон за планинските курорти, съобщиха от инвеститорите. Вече има сформиран екип, който разучава детайли в законодателството на европейските страни, които са и световни дестинации за зимен и планински туризъм. Идеята за закона беше обявена още преди няколко месеца. Целта му е да гарантира устойчивото развитие на планините, така че хем да се развиват като дестинации, хем да не се нарушава природата.

Другата задача на сдружението ще е да създаде екологична организация, която да изпълнява различни екопрограми и ще осигурява финансиране за тях. Целта ни е да намерим баланса между икономическото развитие и екологията, какъвто в момента няма, каза Кирил Асенов, мениджър на проекта "Перелик". По думите му трябва да се поправят и грешките, направени вече на някои места.

Асоциацията ще обедини най-големите инвеститори в планинските курорти и на практика се превръща в четвъртата значима организация в туризма. Сред учредителите й са представителите на "Супер Боровец", Добринище, "Перелик", Паничище, както и компании като "Балкантурист", "Юлен", "Главболгарстрой". Другите по-големи обединения в туризма са Съюзът на инвеститорите в туризма, конфедерацията, в която е включен и бордът по туризъм, и Съюзът на българската туристическа индустрия