Турция става експортна база за автомобилните производители и за свързаните с автомобилите под- индустрии, пише днес местният вестник Zaman.

На Турция се гледа като на врата към европейските и азиатските пазари. Страната успешно е привлякла чуждестранни инвестиции от водещите световни автомобилостроители.

Турция все по-често се използва като база за операции, целящи достигане до по-широки пазари; едновременно с това растат продажбите и на вътрешния пазар.

През 2007 г. автомобилният сектор на Турция достигна рекордното производство на 1.1 млн. моторни превозни средства. Само през първото тримесечие на 2008 г. производството се е покачило с 42%.

Проектите сочат, че до края на 2008 г. в южната ни съседка ще бъдат произведени 250,000 автомобила допълнително.

В рамките на следващите четири години Турция ще заеме място сред десетте най-големи производители на автомобили в света, пише още изданието.

Цитиран е министърът на промишлеността и търговията на страната, който твърди, че до 2011 г. в изследователска и развойна дейност в сектора ще бъдат инвестирани 20 млрд. щатски долара. В същия период износът на МПС от Турция трябва да достигне $25 млрд.

За първите четири месеца на 2008 г. износът на турската автомобилна индустрия се е покачил с 52% спрямо същия период на предходната година, достигайки 8.99 млрд. долара.

Износът на резервни части за автомобили също се е развивал с висок темп, 44% за посочения период, до 2.69 млрд. долара.

В момента Турция е 17 в света производител на автомобили, напомня китайската агенция Синхуа. Съвкупният производствен капацитет на турските заводи е годишно 1.5 млн. автомобила.