Ремонт на жп гара Плевен ще започне през следващите няколко дни, съобщи зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев при посещението си в Червен бряг по покана на областния управител Цветко Цветков, информираха от пресофиса на Плевенска област.

Той уточни, че всички железопътни линии, които преминават през Плевен ще бъдат включени в програми за ремонт на Министерството на транспорта.

Целта е да се подобри скоростта на движение на влаковете и тя да достигне от сегашните 56- 60 км  до 130- 160 км/ч.

Средствата за ремонта са в размер на 4,5 млн. лв. и са осигурени от Министерството на транспорта. Ремонтните работи на гарата ще продължат две години.

По време на работната среща беше обсъдено и бъдещо публично - частно партньорство с чешката компания "On Track " за конструиране, поправка и производство на локомотиви и други железопътни средства.

Чехите имат практика в поправката на стари локомотиви "Шкода" за БДЖ. За реконструирането и модернизирането  им разполагат с резервни части и може да ги извърша в сътрудничество с български работилници. Предлагат и закупуване на стари бракувани електрически локомотиви и товарни вагони.

Ангажират се с и доставка на нови локомотиви и други ж.п. превозни средства за България в сътрудничество с местен производител и да организират производство в нашата страна.

Компанията е   готова да разработи продукт за българските железници, който напълно да отговаря на българските  желания и изисквания.

Идеята е бъдещото производство да бъде разположено в сградите на локомотивното депо в Червен бряг и да се осигурят повече от 100 работни места.