Жените в Англия и Ирландия по официални данни са най-заклетите и разпуснати пиячки в света. Днес британският електронен всекидневник „Индипендънт" обнародва резултатите от уникално изследване на глобалната употреба на алкохол.

Една от всеки три дами на Великобритания на възраст между 17 и 30 години е класифицирана като заклета пиячка, защото обръща най-малко четири питиета поне веднъж на две седмици.

Показателите на англичанките са 11 пъти по-високи отколкото в Германия и Италия. Учените и медиците се опасяват, че черните им дробове са сериозно увредени и могат да им причинят мъчителна смърт, ако нежният пол на острова не промени навиците си на пиене.

Заключенията са базирани на изследване на 17,000 жени и мъже в 21 страни, сред тях Белгия, Франция и САЩ. Изследването е с най-голям обхват от провежданите досега.
Авторите на „Индипендънт" коментират, че разрастващия се проблем с пиенето на Великобритания води до анти-социално поведение, загуба на работни часове и дългосрочни здравни проблеми като рак и сърдечни смущения.

Нова рекламна политика на правителството има за цел да разясни на дамите, че употребата на алкохол повишава вероятността те да станат обект на сексуално посегателство. Изследвания показват, че 81% от жертвите на секс-атаки преди това са пили алкохол. Правителството предвижда да промени законите в насока, че дори и жената да е била склонна към секс, мъжът може да бъде съден за изнасилване, ако жената е била пияна в момента.

Департаментът по здравето в Англия и Уелс счита, че една на всеки шест жени на възраст межди 16 и 64 години е сериозно пристрастена към алкохола, или има здравословни проблеми от злоупотреба. В Ирландия почти 2/3 от младите жени се квалифицират като „тежки случаи".

Макар 26% от британските мъже да са разпуснати пиячи, те изостават в класацията след героите на чашката от Белгия, Колумбия, Ирландия и Полша.

Докторите отправят укор към индустрията на алкохолните напитки, че предназначените за дами софт-питиета били декор, зад който се крие социалното зло. Те искат министрите да установят контрол, вместо да чакат процеса да се саморегулира. Единствените страни в Западна Европа, където потреблението на алкохол се повишава, са Англия, Шотландия и Ирландия. И разбира се Дания.