Автобуси на автопилот може съвсем скоро да станат част от градската мобилност на Япония, за да помагат на пътниците да се придвижват по улиците благодарение на новите технологии.

Проектът е подкрепен от SoftBank и е насочен към застаряващото население на Япония.

Страната на изгряващото слънце се слави с безупречна и обширна пътна мрежа. А в същото време голяма част от възрастните хора разчитат на обществения транспорт за пътуване, като това важи особено за застаряващото население от провинцията, съобщи Bloomberg.

Страната регистрира тенденция за свиване на клиентската база при превоза с автобуси, което пък се отразява и на цените на билетите.

В резултат на това само една трета от автобусните компании в страната са печеливши, което принуждава регионалните управления да се намесят, за да подкрепят бранша.  

Ето защо компанията SoftBank Group изгражда „умните” автобуси, които могат да намалят оперативните разходи наполовина.

Машините на автопилот ще следват предварително определен маршрут. Ако технологията успее, то автоматизираните возила ще се внедрят по японските улици през 2019 година, като така ще се създаде по-голямо удобство за жителите.

В същото време обаче пътниците ще очакват същото ниво на обслужване от новата технология, както от обикновените автобуси, шофирани от водачи. Това налага непрекъснат поток на информация относно маршрути и разписания.

За да се справят с това изискване на клиентите, от компанията възнамеряват да свържат безпилотните машини с персонал, който да помага на клиентите при нужда.

Проектът е част от амбицията на компанията да разшири дейността си отвъд телекомуникационните услуги, а автобусите ще са електрифицирани и дигитализирани.