Американското списание Сonsumer Reports обяви най-добрите автомобили през 2016 г., които се продават в Съединените щати. Списанието избира автомобилите по няколко критерия, а самите клиенти оценяват техните качества.

Годишната класация на Сonsumer Reports е изработена по собствени правила на изданието. Тя включва коли, които се продават на територията на САЩ, смятат се за надеждни, минали са успешно формални и неформални краш тестове, както и получават от потребителите оценка, по-висока от средната за страната, пише Auto Motor und Sport.

В основата на класирането са попълнените отговори в анкетата, предоставена на абонатите.

В резултат на това за най-евтина кола в рейтинга е определена Honda Fit (на европейския пазар се продава под името Honda Jazz) за 19 000 долара. Тя е призната и за най-добра в малкия клас.

На първо място сред компактните модели експертите на списанието определят Subaru Impreza, а сред автомобилите в средния клас начело остава Toyota Camry, която много години подред е много популярна в Съединените щати.

Сред големите седани Consumer Reports поставя на първо място модела Chevrolet Impala, който клиентите оценяват много високо благодарение на неговата динамика и комфорт. Първенството в ценовия сегмент до 40 000 долара завоюва Mazda MX-5.

В сегмента на високопроходимите модели американците предпочитат Subaru Forester, KIA Sorrento, както и Lexus RX.

Последният е и най-скъпият автомобил в подреждането: неговата цена, според информация на Сonsumer Reports, в САЩ варира от  51 000 до 57 000 долара. Що се отнася до KIA, единственият корейски автомобил в списъка, той получава най-високите оценки на експертите от всички представени в класацията модели.

Освен това в рейтинга попада Ford F-150 в сегмента на пикапите и Toyota Sienna в класа на минивановете. Последният се прави в Индиана и е проектиран специално за пазара в Северна Америка.

Consumer Reports е  месечно списание, което излиза на пазара в САЩ от 1936. То публикува резултати от изследвания на различни стоки и услуги.