Skoda официално представи обновеното семейство на най-популаряния модел на марката Octavia. Промени във външния вид, интериора и "техниката" на четвъртото поколение Octavia бяха едновременно получени от лифтбека, комбито и "заредената" RS модификация.

Най-лесният начин да разпознаете обновената Skoda Octavia е по опционалните матрични фарове, чийто променен "пълнеж" им придава напълно различен вид и нови LED светлини. Дневните светлини, броните и дизайните на джантите с диаметър от 16 до 19 инча също са обновени.

Снимка 653358

Източник: Skoda

Основната иновация в кабината e мултимедийна система със сензорен екран с диагонал от 10 до 13 инча, която преди това се появи на актуалните Volkswagen Tiguan, Passat, Golf, както и на Skoda Superb и Kodiaq.

В допълнение има двузонов климатроник, подобрена система за влизане без ключ, USB-C портове за зареждане с утроена мощност, безжично зареждане за джаджи, до 10 въздушни възглавници, нов асистент за паркиране с дистанционно управление и подобрена система за следене на умората на водача добавен като стандарт.

Гамата от двигатели също е променена. За смяна на турбо двигател със 110 к.с. дойде 1,5-литров четирицилиндров TSI двигател със 115 к.с., който се предлага и в по-мощна версия със 150 конски сили. И в двата случая той е комбиниран с 48-волтов стартер-генератор ("мек хибрид") и седемстепенна автоматична скоростна кутия DSG "робот".

Снимка 653357

Източник: Skoda

Дизеловата версия оставя в експлоатация: 2,0-литровият TDI двигател все още се предлага в два варианта на усилване: 115 к.с. и 300 Нм или 150 к.с. и 360 Нм. В първия случай той се комбинира с "механика", а във втория - със седемстепенен "робот" DSG.

"Заредената" Octavia RS получи модернизиран 2.0-литров бензинов турбо двигател TSI с мощност 265 к.с. (+20 к.с.) и 370 Нм въртящ момент. Той е съчетан със същия седемстепенен робот DSG с два мокри съединителя.

Всички версии засега са само с предно задвижване. Octavia със задвижване на всички колела ще се появи през 2025 г. - те ще бъдат оборудвани с модернизиран 2,0-литров TSI турбо двигател с мощност 204 конски сили (+13 к.с.). В бъдеще се очаква и акумулаторен "хибрид".

Стартът на продажбите на обновената Skoda Octavia на европейския пазар ще се състои през второто тримесечие на 2024 година. Цените на обновения модел ще бъдат обявени допълнително.