Всеки трети от собствениците на малък бизнес в Обединеното кралство планира да съкрати около половината от работниците и служителите си през първата половина на 2022 година.

В същото време, според проучването на Moore UK, цитирано от "Комерсант", лондонските компании са по-склонни да се отърват от някои служители, отколкото фирмите от други британски региони. Според анализатори, посочената тенденция е в резултат на влиянието на пандемията върху финансовото състояние на ресторантите, хотелите и кръчмите, които съставляват значителна част от икономиката на британската столица.

Краят на т.нар. програма за отпуск (furlough) не доведе до масови съкращения, както се смяташе преди, но те биха могли да се случат занапред.

Проучването показа още, че почти половината (49%) от компаниите планират да вдигнат цените на своите стоки и услуги през новата година. От тях 59% ще направят това поради проблеми с веригата за доставки, а 33% обясняват увеличението на цените с промените в ставката на ДДС за чуждестранни стоки, които влязоха в сила след Brexit.

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

Великобритания на кръстопът: масови съкращения или разширяване на помощите

И двете опции са скъпи

В проучването на Moore UK са участвали общо 442 британски компании.