Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обясни в телевизионно интервю за предаването “60 Minutes” по CBS News защо продуктите на американската технологична компания се произвеждат в Китай.

„Това е умение. С времето САЩ спряха да имат толкова професионални умения. Можете да вземете всеки механик в САЩ и вероятно да ги сложите в една стая. В Китай ще трябва да имате няколко футболни игрища”, поясни Кук, цитиран от Market Watch.

Той коментира и твърденията, че Apple бяга от данъци и е „замесена в сложна схема” за държането на приходите, възлизащи на 74 милиарда долара, извън САЩ.

„Това са пълни политически глупости”, оправда се Тим Кук и добави, че с удоволствие би ги върнал у дома, но не го прави, защото ще му струва 40% – комбинация от федерални и щатски данъци, които Apple вероятно ще дължи на САЩ.

„Не мисля, че това е разумно. Това е Данъчен кодекс, който е създаден за индустриалната епоха, а не за дигиталната. Наопаки е, ужасен е за Америка. Трябваше да бъде променен преди много години”, посочи шефът на технологичния гигант.

Той добави още, че Apple плаща всеки данъчен долар, който дължи. „Плащаме повече данъци в тази страна, от когото и да е друг”, каза Тим Кук.

Директорът на Apple защити компанията и по отношение на деликатния въпрос с криптирането и показа бъдещата централа на Apple.