Руският оръжеен концерн " Калашников " създаде нов десантен автомат АК-19, използващ патрони по стандартен за НАТО калибър.

Щурмовото стрелково оръжие АК-19 ще бъде представено за първи път на форума "Армия-2020"," съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на компанията.

Според видеото, публикувано на Telegram-канала на концерна, новият десантен автомат е базиран на модела АК-12 с калибър на патроните по стандарта на НАТО 5,56 милиметра (5.56×45 мм - .223 Remington).

Новият автомат Калашников печели пазари с патрони по стандарт на НАТО

Новият автомат Калашников печели пазари с патрони по стандарт на НАТО

Производителят на АК-308 залага на печеливш бизнес модел

Отбелязва се, че основните му характеристики са лек телескопичен приклад с подобрена ергономичност, нов мерник и шлицов пламоугасител и с възможност за бързо монтиране на заглушител.

Десантната карабина АК-12 с калибър 5,45 мм е разработена като част от програмата "Ратник" като елемент от нов комплекс оборудване на руските военни и е пусната в експлоатация в края на 2018 година. Той е позициониран като нова платформа, на базата на която се планира да се произвеждат оръжия от различни калибри и за различни цели - военни и граждански. Например версията на АК-12 за гражданския пазар се нарича AK TR3.

Американската армия сменя калибъра на патроните заради руски бронежилетки

Американската армия сменя калибъра на патроните заради руски бронежилетки

Разработват се патрони с калибър 6,8 мм, куршумите 5,56 мм не могат да ги пробият

Форумът за новостите в руската оръжейна промишленост - "Армия 2020" ще се проведе от 23 до 29 август в парк " Патриот " край Москва.