Китайската компания Petrochina, дъщерна  на държавния петролен гинат CNPC, препродава руски втечнен природен газ от проекта "Ямал СПГ" в Европа. Това става на фона на пониженото търсене на азиатския пазар, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници в търговските кръгове.

Тази зима Petrochina е предлагала товари със синьо гориво основно в северно-западна Европа. Купувачи са Vitol и Trafigura, а така също британската енергийна компания BP, посочват източниците на агенцията.

Предсрочното пускане в експлоатация на втората и третата производствени линии Н "Ямал СПГ" през 2018 г. доведе до увеличаване на спотовите доставки на втечнен газ от Русия. Това позволи на Petrochina да разшири присъствието си на европейския пазар, пише Reuters.

"Ямал СПГ" е реализиран проект за изграждането на завод за производство на втечнен природен газ с мощност 16,5 милиона тона годишно от общо от трите производствени линии. Предвижда се и четвърта с капацитет 1 млн. тона годишно, която трябва да влезе в действие до края на тази година.

Акционери в проекта са руската компания "Новатек" (50,1%), френската Total (20%), китайската CNPC (20%) и Фонд "Пътят на коприната" (9,9%).

"Новатек", най-големият участник в проекта предлага на европейските потребители по два танкера седмично, съобщава източникът на агенцията. Френската Total не търгува природен газ от този завод.

Petrochina е сключила 20-годишен контракт с партньорите в "Ямал СПГ" за доставка на 3 милиона тона втечнен газ годишно само за китайския пазар. По данни от сайта на Total, тази сделка е част от общия обем от 14,8 милиона тона годишно, които ще се разпределят между Total, Petrochina, "Газпром", испанската Naturgy и "Новатек".