Microsoft Corp. е разследвана от властите в Съединените американски щати по подозрение в подкупи и корупция, свързани с продажбата на софтуер в Унгария, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Ходът следва подобни разследвания на бизнес парнтьори на технологичния гигант в пет други държави през 2013 г. В началото на десетилетието Microsoft направи усилие да навлезе на развиващите се пазари, както и в по-малки страни със средни доходи като Унгария.

Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценните книжа и борсите проверят как Microsoft е продавал Word и Excel на компании-посредници в Унгария, които след това са продавали софтуерни продукти на правителствени агенции през 2013 и 2014 г.

Оказва се, че гигантът е продавал продуктите си на някои от тези компании с огромни отстъпки, а след това те са ги препродавали на правителството на пълна цена. Разследването цели да провери дали с разликата са плащани подкупи.

Microsoft е научила за проблема още през 2014 г. и вече е уволнила четирима служители, свързани с казуса, включително кънтри мениджъра Ицван Пап, както и с четирима партньори в страната.

През 2013 г. WSJ съощи, че се прави проверка на дейността на компанията и отношенията ѝ с бизнес партньори в Китай, Румъния, Италия, Русия и Пакистан. Не е ясно дали разследванията са приключили, или продължават, и ако са приключили - с какъв резултат.Бившият кънтри мениджър на Microsoft в Румъния Călin Tatomir трябва да се изправи пред съда през следващия месец по обвинение за пране на пари и злоупотреба с власт.