Microsoft има план как да надвие Google и Amazon в борбата за лидерство при облачните услуги.

Технологичният гигант обяви, че придобива компанията Cycle Computing, която е специализирана в управлението на сложни изчисления в различни обществени облаци. Условията на сделката обаче не бяха оповестени, пише CNBC.

Този ход може да помогне на Microsoft да се увери, че повече компании ще искат да използват нейния публичен облак Azure вместо други обществени облаци, като водещите на пазара Amazon Web Services (AWS) и платформата Google Cloud Alphabet.

CycleCloud Software Cycle Computing помага на компаниите да изпълняват определени изчисления на множество облаци и след това да осигуряват повече или по-малко инфраструктура, ако това е необходимо.

"Ние ще продължим да поддържаме клиентите на Cycle Computing, използващи AWS и/или Google Cloud", заяви говорител на Microsoft.

"Докато бъдещите версии на Microsoft ще бъдат насочени към Azure, ние се ангажираме да осигурим на клиентите безпроблемно мигриране към Azure, ако и когато изберат това", допълни той.

Сделката идва три години след като Microsoft купи компютърната компания GreenButton. Но миналата година AWS придоби още една от тези фирми, наречена Nicе, като засили конкуренцията между гигантите.