Норвегия е решила да увеличи добива на природен газ от своето най-голямо находище в Северно море Troll с  10% от октомври. Това съобщава оператора на находището компанията Statoil, цитирана от Bloomberg.

През миналата година на същия обект бяха монтирани два нови компресора, които решиха техническите проблеми, не позволяващи да се увеличи неговата производствената мощност.

Анализатори отбелязват, че повишението на лимита за добиви от находището на Troll ще помогне на Норвегия  в нейната конкурентна борба с Русия за европейския пазар.

От своя страна Русия има намерения тази годна да подобри рекорда си в експорта на природен газ, който бе поставен през 2013 година. По-рано шефът на Газпром, Алексей Милер, заяви, че се очаква през 2016 г. зад граница да бъдат доставени рекордни количества газ.

„Очакваме, че тази година ще постигнем рекордни обеми. Във всеки случай, динамиката на нашите традиционни пазари, говори за това”, каза Милер.

Шефът на Газпром  добави, че от началото на годината  експортът върви на плюс с 9,9 млрд. куб. метра  И това потвърждавало правлонкта на решението за изграждането на „Северен поток 2”.

През 2015 г. обемът на руския природен газ, изнесен зад граница, е  192,5 млрд.  куб. м, от които в т.нар. далечна чужбина - 158 млрд куб. метра.