Бумът на генеративния изкуствен интелект изстреля производителя на чипове Nvidia до нови върхове, включително и до клуба на 3-трилионните компании. Авангардната технология е плод на усилията на екипа на Дженсън Хаунг - малко под 30 000 души, всеки от които в момента на практика "струва" по над 100 млн. долара, пише Quartz.

Nvidia за кратко надмина общата пазарна капитализация на Apple, като и двете преминаха прага от 3 трилиона долара, присъединявайки се към Microsoft на върха на елитния клуб. Производителят на iPhone за известно време беше най-скъпата компания в света, но трудното начало на годината повлия негативно на цената на неговите акции.

 Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Технологичната компания стана втората най-ценна публично регистрирана компания

В сравнение с 29 600-те служители на Nvidia, Apple има значително по-голям брой - 161 000, докато Microsoft е с 221 000, според данни на FactSet. Това означава, че на всеки служител на Apple се падат по приблизително 19 млн. долара от пазарната стойност, а на всеки от Microsoft - по около 14 млн. долара. Nvidia е в 3-трилионния клуб с няколко пъти по-малко служители и затова те са и няколко пъти по-"скъпи".

И ще продължават да "поскъпват". Акциите на Nvidia са нагоре със 155% от началото на годината, а според данните за първото тримесечие приходите са скочили с 262% на годишна база.

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Какво да очакваме след сплита на Nvidia

Големият въпрос е: Какво се случва след разделянето на акциите?

Тези изключителни резултати се дължат на голямото търсене на графичните процесори Hopper на Nvidia, които са от решаващо значение за най-мощните модели на изкуствен интелект в света като ChatGPT. Цената на акциите на компанията за първи път надхвърли 1000 долара след обявяването на тези резултати, но оттогава Nvidia извърши сплит на акциите 10 към 1, за да ги направи по-достъпни за по-широк кръг инвеститори.

През март главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг представи дългоочакваната нова платформа на компанията за изкуствен интелект Blackwell, която ще започне да се доставя на клиентите по-късно тази година. Nvidia вече е подготвила наследници на Blackwell - Blackwell Ultra за 2025 г. и Rubin за 2026 г.

Ако те са толкова успешни, колкото повечето анализатори очакват, добрите дни за Nvidia тепърва предстоят. А всеки от нейните служители ще "струва" все повече.