Покрай изборите в САЩ и последвалите вълнения на Кепитъл хил социалната мрежа Twitter блокира хиляди профили. Същевременно платформата YouTube от години отнема правото на монетизиране на видеа, които не призовават към насилие, но съдържат исторически кадри или записи на огнестрелни оръжия.

В съвсем недалечното бъдеще в интернет се очаква да има алтернатива на цензурата, налагана в двете платформи, след като основателят и главен изпълнителен директор на компанията за производство на възглавници и постелки MyPillow Майк Линдел (на снимката) обяви, че ще стартира Vocal - алтернатива на YouTube и Twitter, който ще бъде "безопасно място" за тези, които са "блокирани", предаде Zero Hedge.

"Няма повече да ви се налага да ходите по черупки от яйца", каза самият Линдел, чийто профил в Twitter също е сред блокираните. "Платформата е комбинация между YouTube и Twitter и в момента не съществува подобно нещо. Журналистите ще могат да канят гости и да говорят истината."

Разбира се, Vocal не е разработена от вчера, а работата по нея започва още през 2017 г., а когато е готова, тя ще се конкурира със социални мрежи като Parler и Gab. Възможно е в някой момент в надпреварата да се включи и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който оповести, че също може да стартира своя социална мрежа.

Това обаче, изглежда, не тревожи Линдел. "Смятам, че ще е страхотно да имаме повече от едно място, в което можем да казваме истината", каза той. "Според мен моята платформа е насочена в по-голяма степен към инфлуенсърите - хора, които имат подкасти, радио и телевизионни станции, в които не могат да разпространяват истината, защото иначе може да изгубят YouTube профила си, който всъщност е източникът им на доходи."

За предприемача загуба на доходите не е нещо непознато. Компанията му за възглавници понесе удар в размер на 65 млн. долара, след като 22 търговски вериги прекратиха договорите си с нея, след като Dominion Voting Systems заведе дело лично срещу него, след като Линдел качи видео, в което обсъжда потенциални манипулации на броенето на вота (видеото беше свалено от YouTube и Vimeo).

"Това, което идва в САЩ, е комунизъм и социализъм", предупреждава той. "Те потискат свободата на словото и вече тук е ужасно."