Американската комисия по ценните книжа и борсите разследва дали производителят на авиационна, космическа и военна техника Boeing е подвел инвеститори при счетоводството на самолетите си 747 и 787.

Компанията бива проучвана за начина, по който описва разходите и очакваните продажби, свързани с летателните апарати, които произвежда, съобщава Bloombеrg, цитирайки анонимни източници.

Цената на акциите на Boeing падна с 12% в четвъртък.

И от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, и от американската компания отказаха да коментират дали се води разследване, добави СNN. Органът обикновено мълчи за проверките си, докато прецени дали да повдигне обвинения срещу дадена фирма.

Според информацията на Bloomberg разследването е за „счетоводна програма“ – техника, която позволява на компанията да разстила във времето големите си първоначални производствени разходи.

Когато продажбите на нови самолети растат с течение на времето, разходите за части намаляват и рентабилността се покачва. Но вместо да се понасят големи загуби в началото и голяма печалба впоследствие, счетоводната програма обикновено има ефекта на смекчаване на нещо, което в противен случай би било колеблива печалба.

Защо Boeing не оправда очакванията за растеж и през 2016 г.?

Защо Boeing не оправда очакванията за растеж и през 2016 г.?

Американският производител на самолети намали прогнозата си за годината

Boeing е доставила 363 броя от модела “Dreamliner” 787 през последните три години и има поръчки за още 779. Това прави общо 1142 поръчки за самолети дотук. Само че в счетоводните си данни компанията е посочила, че очаква поръчки за 1300 броя. Тя все пак може да достигне този брой, но може и да не успее да го направи.

Моделът 747 пък бе ударен от по-малко поръчки, тъй като авиокомпаниите показаха слаб интерес към „Джъмбо Джет“-овете и товарният трафик расте с по-бавни темпове, отколкото Boeing прогнозираше. Производителят е доставил едва 37 самолета от тази серия през последните три години и забави производството на новите самолети 747 до едва един на всеки два месеца.