Един от лидерите в производството на самолети Boeing очаква през тази година да събере приходи между 93 и 95 млрд. долара – по-ниско от предвижданите 97 млрд. долара.

Цената на акциите на американската компания падна с 9% на нюйоркската фондова борса, предаде BВС.

Производителят очаква да достави 740-745 самолета през 2016 година. През изминалата година броят им бе 762.

Нетните приходи през четвъртото тримесечие на 2015 г. са се понижили до 1,03 млрд. долара спрямо 1,47 млрд. долара година по-рано.

„Boeing разшири лидерството си в авиационната индустрия през 2015 г. с рекордни доставки и приходи при пътническите самолети”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на компанията Денис Мюленбърг.

Boeing направи нов рекорд по доставени самолети през 2015 г.

Boeing направи нов рекорд по доставени самолети през 2015 г.

Поръчките на американската компания обаче спадат

Въпреки по-слабата прогноза за тази година той изрази оптимизъм за бъдещото развитие на Boeing.

„С ясни стратегии и силни позиции на пазарите, както и с многобройни допълнителни ръстове в производството, планирани още през това десетилетие, се намираме в добра позиция за печеливш растеж и по-висок паричен поток, тъй като навлизаме във втория си век от бизнеса”, добави Мюленбърг, визирайки 100-годишнината на американския производител, която се отбелязва тази година.

Миналата седмица Boeing обяви, че ще намали наполовина производството на модела 747-8 от 12 на 6 заради забавяне в търсенето.

Руска фирма държи бъдещето на американския Boeing 747 в ръцете си

Руска фирма държи бъдещето на американския Boeing 747 в ръцете си

Ще го спаси ли?