Boeing изглежда циментира позицията си на най-големия производител на летателни апарати в света след доставянето на рекордните 762 самолета през миналата година.

Този брой надминава предишната прогноза на американската корпорация, че ще достави между 755 и 760 въздухоплавателни средства, предаде BВС.

Основният конкурент на компанията – базираният във Франция производител Airbus, ще представи резултатите си за 2015 г. във вторник, но не се очаква да е направил много повече доставки на самолети от 629-те през 2014 година.

Въпреки рекордното ниво на продажби на Boeing новите поръчки са спаднали наполовина през изминалата година.

Авиокомпаниите, особено бързо развиващите се превозвачи в Близкия Изток и Азия, направиха големи разходи през последните години, но намалиха значително новите поръчки през 2014 година.

Boeing изчисли от колко нови самолета ще има нужда Китай до 2035

Boeing изчисли от колко нови самолета ще има нужда Китай до 2035

И е готова да им ги продаде

Доставките на Boeing за 2015 г. бият предишния рекорд на производителя от 723 самолета през 2014 година. За миналата година американската компания е продала 120 аероплана от серията 737 през последните три месеца на годината.

Корпорацията обяви, че производството на 787 Dreamliner, който до голяма степен е изработен от леки композитни материали, които намаляват употребата на гориво, ще бъде увеличено от настоящите 10 броя на месец до 14 месечно до 2020 година.

Руска фирма държи бъдещето на американския Boeing 747 в ръцете си

Руска фирма държи бъдещето на американския Boeing 747 в ръцете си

Ще го спаси ли?

Поръчките за нови граждански самолети са паднали до 768 през миналата година спрямо 1432 година по-рано. Анализаторите очакват Airbus да е спечелила повече поръчки от Boeing през 2015 година.

Заводите на Boeing и Airbus работят на пълен капацитет, докато авиокомпаниите не са склонни да харчат милиарди долари за самолети, които няма да получат в рамките на няколко години.