Южнокорейският лидер Samsung Electronics отчита 38% спад на печалбата си в резултат са спад в цените на чиповете. Поевтиняването им идва като притеснителен знак за негативния ефект на търговските спорове и коронавируса върху световната технологична индустрия.

Нетните приходи на производителя са намалели до 5,23 трилиона вона или 4,4 милиарда долара през последното тримесечие на 2019 година при очаквания за такива от 5,31 трилиона вона. Оперативната печалба е в размер на 7,16 трилиона вона.

Тази за сегмента на чиповете е в размер на 3,5 трилиона вона при 7,8 трилиона вона за същия период на 2018 година. От друга страна печалбата от доставките на смартфони расте до 2,5 трилиона вона последните три месеца на 2019 година при такава от 1,5 трилиона вона за същия период на предходната.

Изоставането зад очакванията е изненадващо, тъй като от Samsung представиха и предварителни регултати преди обявяването на официалните. Очакванията бяха те да бият прогнозите на анализаторите.

Забавянето на продажбите на чипове е сериозен удар за компанията, тъй като това е нейната най-печеливша дивизия. Ситуацията в индустрията вероятно ще повлияе и на представянето на производителя през първото тримесечие на тази година.

Акциите на Samsung изгубиха 3,2% от стойността си след представянето на данните. От началото на годината до сряда тази седмица те бяха добавили 5,9% към стойността си, а за изминалата 2019 година отчетоха около 44% ръст.