Поглеждайки към световното лидерство в износа на маслини и зехтин, включително и опитвайки да се превърне във втория най-голям световен износител на двата продукта, Турция очаква да постигне рекорд в маслинената индустрия за последните 4 години, и то още преди края на сезон 2017-18 г.
Досега секторът е изнесъл продукция за 341 млн. долара, обяви заместник-председателят на Егейската асоциация на износителите на маслини и зехтин Давут Ер, цитиран от турски медии.
"През първите 10 месеца на този сезон надминахме миналогодишните продажби на зехтин в чужбина, а износът на маслини за първите 11 месеца на сезона надмина този от миналата година. Целта ни е да достигнем износ за 400 млн. долара до края на този сезон", обясни той.
Сезонът за маслини и зехтин започва в края на септември.
Износът на разфасован зехтин се удвоява в сравнение с миналата година, достигайки 18 126 тона от 9542 тона през миналата година. Делът на разфасования зехтин също се увеличава до 32% от общия износ на маслиновото масло. Износът на развасован зехтин се повишава от 25 000 тона до 30 000 тона.
Добивът на маслиново масло в Турция през сезон 2017-18 г. първоначално се оценява на 280 000 тона, но по-късно цифрата се ревизира до 264 000 тона, а добивът на трапезни маслини се оценява на около 450 000 тона, посочи председателят на браншовата организация.
Турските търговци имат за цел да увеличат потреблението на зехтин на глава от населението в света. Турция е изнесла 56.2 млн. тона зехтин на стойност 225 млн. долара през 10-те месеца до 27 август, а износителите очакват тази цифра да достигне 65 000-70 000 тона до края на сезона.
"Нашият износ на трапезни маслини е на ниво от 60 355 тона, което съответства на 116 млн. долара към 27 август. Очакваме тази цифра да достигне 65 000-70 000 тона в края на едномесечния период", заяви Давут Ер.
САЩ е един от най-големите потребители на турски зехтин, като са изнесени над 21 000 тона зехтин. Щатите държат дял от 30% в общия износ на маслиново масло.
Турция обаче все още изостава от лидерите в световния износ на зехтин. Браншът е доминиран от Испания, Италия и Гърция, като дори малката Португалия има по-голям износ от държавата на Босфора, по данни на специализираното издание Olive Oil Times.