Знамето на САЩ все още се вее сред другите пред пред фабриката AgroSevilla - най-големият износител на черни маслини в света, базиран в Южна Испания. Но кооперацията в Андалусия скоро може да се наложи да свали флага със звездите и ивиците, ако митата от над 20% за черните трапезни маслини, наложени от техния водещ клиент - САЩ, станат постоянни.

Решението далеч не засяга само Испания и нейните маслини. То може да предизвика лавинообразен ефект в Щатите, които да наложат мита върху други европейски топ продукти като френското сирене или италианското вино.

От началото на зимата и внезапното нарастване на митата, най-голямата фабрика за черни маслини изгуби много договори и за първи път в нейната история й се налага да освобождава служители.

Разположено в сърцето на огромните маслинови насаждения между Севиля и Гранада на юг, предприятието обработва и консервира маслините, които се берат още докато са зелени.

След това те се поставят в бурканчета и консерви и се изпращат в 72 държави, където се продават на пицарии, магазини за сандвичи и салатни барове - все растящи пазари, особено в САЩ.

AgroSevilla изнася 25% от годишното си производство за Щатите.

Но в рамките на няколко месеца тъмни облаци надвиснаха над кооперацията и над целия сектор, в който работят 8000 души на пълно работно време и осигурява оцеляването на 16 000 ферми в Андалусия.

Новата търговска мишена на Тръмп – испанските маслини

Новата търговска мишена на Тръмп – испанските маслини

За европейската страна САЩ са решаващ пазар

През 2017 г. две калифорнийски компании подадоха жалба срещу испанските си конкуренти в Министерството на търговията на САЩ, като ги обвиниха, че продават своите продукти твърде евтино в страната, възползвайки се от агросубсидиите на ЕС.

Министерството започна разследване, както и Международната комисия по търговията, независима федерална агенция, която разследва въпроси, свързани с търговията.

Окончателното решение трябва да бъде взето в средата на юли, но САЩ вече наложиха временни мита от над 20% върху испанските маслини тази зима.

Конфликтът идва на фона на страховете от по-широка търговска война, след като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп повиши митата върху стоманата и алуминия, макар Европа в момента да е освободена от тях.

За земеделските стопани в Андалусия повишаването на таксите беше абсолютно неочаквано. Секторът като цяло изнася 40% от производството си за САЩ, като общият оборот е около 70 млн. евро (86 млн. долара) годишно.

Още преди окончателното решение някои американски купувачи прекратиха договорите си, които вече са твърде скъпи заради временните мита.

Фабрика реорганизира целия си работен процес, опасявайки се, че ще загуби пазарен дял от Мароко или Египет. От 450 служители в завода, 30 вече са загубили работата си. Ако ситуацията се проточи, броят на съкратените може да достигне 80.